Saya bersedia memberikan perkhidmatan kepakaran di dalam bidang ini

Saya bersedia untuk memberikan khidmat kepakaran di dalam bidang ini. Taklimat konsep dan perlaksanaan projek juga boleh diberikan. Sesiapa berminat boleh hubungi saya.

Sunday, March 17, 2013

PEROLEHAN TERNAKAN

Salam hormat,

Berikut sedikit sebanyak perihal perolehan ternakan, yang perlu diambil perhatian.

Sebelum ini saya ada menyatakan serba sedikit, baka ternakan yang paling sesuai untuk digunakan di dalam sistem integrasi atau PINTAR ini ialah baka tempatan, atau lebih dikenali dengan baka Kedah-Kelantan (ringkasnya KK). Baka inlah sahaja yang mampu memberikan sasaran produktiviti seekor anak/ibu/tahun. Anda perlu ingat, ekonomi bidangusaha PINTAR amat bergantung kepada kadar kelahiran anak setiap tahun. Berkatan dengan hal ini juga di dalam pengurusan gerompok, yang akan disentuh kemudian, mana-mana ibu yang gagal mencapai sasaran ini akan ditakai daripada projek.

Saya perlu ingatkan sekalai lagi, iaitu projek PINTAR adalah satu projek ekonomi, selalin memberikan faedah kepada bidangusaha sawit ( win-win situations )

Anda boleh memperoleinya daripada beberapa sumber, seperti berikut;Dari sudut produktiviti, saya amat menyarankan supaya ternakan daripada sistem tradisional, yang berproduktiviti rendah, dipindahkan ke sistem PINTAR yang berproduktiviti lebih tinggi. Para penternak boleh menilai aset mereka dan dimasukkan ke dalam ekuiti pelaburan projek PINTAR. Rundingan perlulah dibuat antara pengusaha PINTAR dan para pemilik ternakan dan dimeterai dengan satu perjanjian yang sah. Jika mereka mahu menjualkan aset mereka, itu mungkin lebih mudah dan baik.

Setiap punca ternakan ada kekuatan dan kelemahan masing-masing.

Apa yang mustahak dalam proses perolehan ini ialah, setiap ternakan yang diperolehi disahkan bebas daripada penyakit-penyakit seperti Brucellosis, Johnes, dan TB. Bagi memudahkan pihak anda, saya menyarankan eloklah anda berpakat dengan pihak JPV setempat bagi melaksanakan kegiatan ini.

Anda juga, biasanya akan membuat beberapa kali perolehan, untuk mencukupkan jumlah induk sebanyak 100 ekor dan pejantan sebanyak 5 ekor bagi satu-satu projek.

Setelah seminggu berehat di dalam kandang orientasi di ladang, setiap ternakan diberikan nombor pengenalan. Sebaiknya di kedua belah telinga ternakan. Ini bagi mengelakkan kesukaran penilaian dan pengiraan nanti, kerana nombor ini biasanya tidak bertahan lama, hanya sekitaran 4 ke 5 bulan mungkin banyak yang telah tertanggal oleh pelbagai masaalah.


Skian buat kali ini,


Dr Azizol Mohd Sharun

No comments:

Post a Comment